Recent kon ik deelnemen aan een reis ter promotie van de wijnen AOC Saint-Joseph. Waarschijnlijk zegt deze appellatie je niet veel maar als ik zeg Rhônevallei, Lyon, Valence, Vienne, of de ‘Autoroute du Soleil’ dan zeg je waarschijnlijk wel “ja natuurlijk, dat ken ik”. Hierbij alvast wat to do’s en weetjes ter verheerlijking van spijs en (vooral) wijn….
De Zuid-Franse appellatie vormt een lange smalle strook van ongeveer 50 km langsheen de rechteroever van de Rhône, die zich uitstrekt tussen Chavanay in het noorden en Guilherand-Granges in het zuiden. De zijrivier Isère mondt uit in de Rhône en dat pal in het midden van het wijngebied Saint-Joseph. In de regio zelf wordt er heel veel gedaan om een waardevolle toeristische trekpleister te creëren en niet enkel als stopplaats te dienen voor Vlamingen als doorreis naar het zuiden.
De regio ligt voor een groot gedeelte in de Ardèche (23 gemeenten) en een klein deel (3 gemeenten) in de Loire. Ze bestaat uit zeer steile hellingen (coteaux genaamd) waar de wijngaarden in terrassen aangeplant staan, maar eveneens ook uit vlakkere gedeelten, bovenop de hellingen (de plateaus). Qua temperaturen in de zomer valt het best nog mee want de Mistral zorgt voor voldoende afkoeling. Bovendien zitten we niet ver van de Alpen en het Centraal Massief, waar het sowieso altijd een stukje koeler is.
Het goede leven van eten en drinken
Langsheen de Rhône zijn er vele fietsroutes de zogenaamde voies blues, maar je kan ook perfect gaan wandelen, hiken of paardrijden. Een toeristische rondvaart maken op de Rhône behoort eveneens tot de vele mogelijkheden. Maar de grootste troef van de regio is en blijft het wijntoerisme of zoals de Fransen het zo mooi kunnen benoemen het oenotoerisme. In toeristische gidsen maar ook de op website van Rhône toerisme (https://www.rhone-crussol-tourisme.com/fr/) vind je vele wijndomeinen terug die je kan gaan bezoeken. De regio wil zich vooral profileren op ‘het goede leven van lekker eten en genieten van een goed glas wijn’ en daar lukt het aardig in. De appellatie AOC Saint-Joseph wordt beschouwd als de underdog van de noordelijke Rhône, die over het algemeen een fantastisch gebied is voor wijnliefhebbers. Jammer genoeg is hij vrij onbekend bij het grote publiek, dit althans ten aanzien van de gekende appellaties Hermitage en Côte Rotie. Gelukkig wordt er keihard aan gewerkt om hier een positieve verandering in te brengen.
Aangeplante druivenrassen
Voor witte Saint-Joseph of de ‘Saint-Jo blanc’ worden twee druiven gebruikt: marsanne en roussanne. Marsanne biedt weelderigheid en met een bittertje in de afdrink, terwijl roussanne fruitiger is en een meer florale geur heeft. Qua verdeling zien we dat in het Noorden er vooral gewerkt wordt met witten wijnen van 100% rousanne die wat neigen naar de Viognier stijl t.o.v. van het zuiden gaat men meer blenden van de twee druivenrassen.
Temperatuurverschillen tussen Noord en Zuid
Saint-Joseph-wijnen vertonen opmerkelijke karakterverschillen, vaak toe te schrijven aan verschillende terroirs in dit lang uitgestrekte gebied. De natuurlijke variaties worden vooral beïnvloed door verschillen in klimatologische omstandigheden van noord naar zuid. Het noordelijke deel heeft een semi-continentaal klimaat, terwijl het zuiden al sterke mediterrane invloeden vertoont. De wijnen uit het noorden, waar het koeler is, zijn over het algemeen frisser en peperiger, terwijl die uit het zuiden warmer en kruidiger zijn. Deze verschillen worden grotendeels bepaald door een gemiddeld temperatuurverschil van één graad in het groeiseizoen tussen Chavanay en Mauves.
De lokale keuken
Qua gerechten worden er door de vrij stevige wijnen ook stevige gerechten geserveerd, denk maar aan kastanjesoep, een blanquette met morilles, vederwild en geaffineerde stevige kazen zoals de Picodon d’Ardèche bij de witte wijnen. Rood vlees, wildpasteien, varkensstoofpotjes en groot wild gaan perfect samen met de rode Saint-Joseph. Aarzel dus zeker niet om de lokale keuken te proeven in de plaatselijke restaurants. En ik kan je verzekeren: er zitten juweeltjes bij….
Revival van de appelatie
Toch ziet men dat er de laatste jaren duidelijke een groeiende interesse is in de appellatie Saint-Joseph, zowel van gevestigde namen als Guigal en Chapoutier, als van jongere, startende producenten, die een serieuze meerwaarde zien in Saint-Joseph. Er is veel aandacht voor bioversideit, voor biologische en biodynamische wijnbouw. Saint-Jo wordt (weer) serieus genomen en de wijnliefhebber profiteert daarvan. Kortom, ga je binnenkort naar het zuiden, plan dan zeker een bezoek aan deze schitterende wijnregio met zijn imposante steile hellingen en fantastische uitzichten op de Rhône rivier. De wijnbouwers ontvangen je ook steeds met open armen voor een degustatie van hun wijnen en adviseren je mee in de lokale stevige keuken. Het maakt een bezoek aan deze regio tot een absolute topbeleving.
Annick De Wilde
sommelier-conseil
Wijntoerisme
https://www.vins-rhone.com/
https://www.aoc-saint-joseph.fr/
Restaurants
https://chabran.com/pages/le-quai ****
https://www.lemangevins.fr/ ****
https://laruche-saintperay.com/ *****
http://www.bistrotdeserine.com/ *****
Overnachten
https://www.facetspera.fr/ ****
Te bezoeken wijndomeinen
https://www.domaine-farge.com/ **
https://www.cavedetain.com/fr/ ***
https://www.domaine-coursodon.com/fr/ *****
https://www.domaine-durand.fr/ *****
https://domainejacouton.fr/ ***
https://lesalexandrins.com/ ***
https://www.vins-courbis-rhone.com/ ***
https://domainejolivet.fr/ *****
http://www.ferraton.fr/ *****
http://www.jaboulet.com/ *****
https://www.famillepierregaillard.com/ ****
https://www.vignobles-verzier-chanteperdrix.com/ *****
https://vins-lionel-faury.fr/ ****