• Home
  • Contacteer Me
  • Archieven

    • februari 2025
    • januari 2025
    • december 2024
    • november 2024
    • oktober 2024
    • september 2024
    • augustus 2024
    • juli 2024
    • juni 2024
    • mei 2024
    • april 2024
    • november 2023
    • september 2023
  • Categorieën

    • Blog
    • Tips4trips
    • Top
    • Wijnreizen
    • Wijntips
    • Wijnwijs, de Beste Restaurantselecties
  • About Me

    Hey, ik ben Annick De Wilde. In een ver verleden heb ik toerisme gestudeerd. Pas jaren later geraakte ik geïnteresseerd in de wijnwereld. Tijdens mijn studies sommelier-conseil en WSET3 ontdekte ik veel overeenkomsten met toerisme, zoals klimaat, bodem, economie en wijntoerisme.

    Op mijn website wil ik je inspireren om nieuwe wijnregio’s te ontdekken, nieuwe wijnen te proeven, en interessante weetjes over wijn te delen. “Vinotes” ofwel wijnnotities staan centraal.

    Als ik één ding geleerd, de wijnwereld is een oneindig verhaal.
    Er komen steeds nieuwigheden op je pad en die wil ik graag samen met jou ontdekken, met een goed glas wijn erbij.

    Liefs, Annick

  • Follow Me On

  • vinotes.be

    vinotes.be

    Les Crus du Côte du Rhône font leur show 🍷🇫🇷

Een namiddagje met de trein naar Brussel bracht me naar het betoverende Théâtre de Vaudeville, waar ik mocht genieten van het beste wat de Côte du Rhône te bieden heeft. 

Dit prachtige event werd georganiseerd door Alice Bown Agency, wat professionaliteit gegarandeerd betekende. 👏

Tijdens dit evenement heb ik niet alleen de verschillende Cru’s uit de noordelijke en zuidelijke Rhônevallei kunnen proeven, maar ook deelgenomen aan drie boeiende masterclasses:

 • De invloed van het klimaat op de wijnbouw in de regio.
 • Het verouderingspotentieel van de CdR-wijnen.
 • De witte appellaties uit de CdR.

Na deze interessante sessies werden we getrakteerd op een prachtig spektakel. Het was een dag vol ontdekkingen en, bovendien heb ik vele mooie wijnen geproefd. 🍷

#cotedurhone #visitbrussels #masterclass #winetasting #sommlife
    En toen zat het schitterende champagne event van s En toen zat het schitterende champagne event van sommelier-conseil erop. 🍾

Het waren 2 intensieve dagen maar de warmte en de passie waarmee de wijnbouwers praten over hun werk, is echt ongelofelijk mooi. 🤩

Mais surtout nous tenons à remercier les vignerons champenois qui ont passé ces deux jours avec nous. 🔝

Cette année viticole a été très difficile pour eux, mais ils ont quand même pris le temps de venir en Belgique ces jours-ci. 

Merci beaucoup 🙏
Champagne Grumier Maurice 
Jérôme Viard
Champagne Romain Billette 
Champagne Yannick Prévoteau 
Champagne Pessenet-Legendre 
Champagne Crucifix 
Champagne Diot-Legras 
Champagne Lacroix-Triaulaire 
Champagne Jean-Michel 
Champagne Alain Bernard 

Bon retour
    Vandaag, 25 oktober, is het Wereld Champagne Dag, Vandaag, 25 oktober, is het Wereld Champagne Dag, een perfect moment voor straks naar het champagne-event van sommelier conseil te gaan. 

Deze dag is dé gelegenheid om Champagne te vieren, de mousserende wijn die staat voor feest en klasse. Voor wijnliefhebbers en sommeliers is dit de dag om stil te staan bij de unieke smaak en rijke geschiedenis van deze iconische drank.

🤗 Waarom Champagne zo bijzonder is

🍇 Exclusieve Oorsprong
Alleen mousserende wijn uit de Franse Champagnestreek mag Champagne heten. Deze naam is beschermd onder de AOC-regels, en de gebruikte druiven zijn doorgaans Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Onlangs is de Voltis-druif toegevoegd, een resistent ras dat de toekomst van Champagne kan veranderen.

🍾 De verfijnde bubbels en diepte van Champagne komen door de ‘méthode champenoise’. Hierin vindt een tweede gisting in de fles plaats, waardoor een unieke smaak en textuur ontstaan.

🇫🇷 Het verhaal van Champagne begon in de 17e eeuw met Dom Pérignon, die de kwaliteit enorm verbeterde. Generaties lang hebben producenten het ambacht verfijnd, en nu zetten zowel grote huizen als kleinschalige ‘growers’ Champagne stevig op de kaart.

🌡️ Vintage vs Non-Vintage
Vintage Champagne komt uit één oogstjaar en heeft unieke karaktertrekken, terwijl non-vintage een blend is van meerdere jaren voor een constante huisstijl. Beide hebben hun eigen charme.

🙋🏻‍♀️ De Keuze is Aan Jou
Van de trendsettende ‘growers’ champagnes tot de klassieke stijlen van de grote huizen, er is voor elke smaak wat wils. Dus waar je voorkeur ook ligt, Champagne blijft boeien.

🍴Voor sommeliers draait het bij Champagne om de perfecte pairing. Met zijn levendige zuren en gelaagde smaken past Champagne bij vrijwel alles, van zeevruchten tot desserts.

Cin Cin op World Champagne Day ! 🥂

#champagneday #champagne #champaign  #sommelier  #sommlife #Wijnliefhebbers
    🍾 Champagne-liefhebbers opgelet! 🍾 Ter ere 🍾 Champagne-liefhebbers opgelet! 🍾

Ter ere van het 20-jarig bestaan organiseert de vereniging sommeliers-conseil, een bijzonder Champagne-event! 🎉 

Een uitgelezen kans om enkele van de meest gerenommeerde champagnebouwers persoonlijk te ontmoeten en hun  champagnes te proeven. 🥂

📆 Vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober
📍 De Hophoeve - Affligem
💰 Toegangsprijs: €10 per persoon (ook voor niet-leden!)

Wie zijn erbij?

✅ Champagne Maurice Grumier (Vallée de la Marne)
✅ Tonnellerie de Champagne, Jérôme Viard
✅ Champagne Romain Billette (Aube)
✅ Champagne Yannick Prévoteau (Vallée de la Marne)
✅ Champagne Pessenet-Legendre (Vallée de la Marne)
✅ Champagne Crucifix (Montagne de Reims)
✅ Champagne Diot-Legras (Côte des blancs)
✅ Champagne Lacroix-Triaulaire (Côte des Bars)
✅ Champagne Jean-Michel (Côteaux d'Epernay)
✅ Champagne Alain Bernard (Montagne de Reims)

🎉  toegankelijk voor iedereen – dus spread the word en neem familie, vrienden, kennissen…mee!

#champagne #champagnelover #champagnetasting #champagnelover  #champagnelovers #champagnelovers🍾

Belgische wijnen: wereldklasse in eigen land

21 mei 2024

Recent woonde ik een masterclass bij over Belgische wijnbouw en tijdens deze leerrijke avond werd heel wat informatie gegeven over de wijnen afkomstig uit onze achtertuin.
Wist je trouwens dat onze Belgische mousserende en witte wijnen tot de wereldtop behoren?

Wereldwijde erkenning voor onze Belgische wijnen

Zo was er recent een persartikel waarin stond dat de Belgische wijn ‘Chardonnay Goud’ van het wijnkasteel Genoels-Elderen op de wijnkaart staat van het gerenommeerde Londense sterrenrestaurant The Fatduck met aan het hoofd topchef Hestor Blumenthal.

En ook in het maken van rode wijnen wordt ons land steeds beter. Daarvoor zijn we met een Belgische rode wijn eveneens in de internationale media verschenen.
In de Franse krant Le Monde prijst Josep Roca ‘Kontreir’ aan, een rode wijn van Pinot Noir, Dornfelder en Alcolon, gemaakt door de Wijnfaktorij in Antwerpen.
Die Josep Roca is niemand minder dan de sommelier van El Celler de Can Roca, een Spaans 3-sterrenrestaurant dat al twee keer uitgeroepen werd tot beste ter wereld.

Toch blijven onze Belgische wijnen bij het brede publiek nog te onbekend maar wat zou de reden hiervoor zijn? Zijn we dan niet chauvinistisch en trots genoeg op onze eigen Belgische wijnen of is er een gebrek aan communicatie?
De hoogste tijd om voor ons, wijnbloggers, journalisten en sommeliers onze Vlamingen te overtuigen om meer Belgische wijnen te consumeren.  Let’s go for it !

De groei met vele uitdagingen van de Belgische wijnbouw

In 2023 telde België maar liefst 290 wijndomeinen, een stijging van meer dan 50% ten opzichte van vijf jaar geleden. De wijnbouw vertegenwoordigt hiermee één van de sterkst groeiende economische sectoren in België.

Toch blijven er nog heel wat werkpunten waar jammer genoeg de Belgische wijnbouwer zelf  weinig of geen inspraak heeft.

  • Beleidsverwarring: De Belgische wijnbouw valt voor een stuk onder de federale bevoegdheid Economie en voor een stuk onder de Vlaamse en Waalse bevoegdheden ‘landbouw en visserij’. Twee verschillende overheden die tot op vandaag nog altijd niet goed weten onder welke bevoegdheid ze de Belgische wijnbouw nu moeten plaatsen Bovendien zijn er nauwelijks overheidssubsidies om de wijnbouw als economisch verdienmodel te laten groeien. De wijnbouwer moet dus alles zelf maar subsidiëren.
  • Erkenning Benamingen: Maar er heerst ook verwarring rond de erkende benamingen. Wijnen met een goedkeuring door de erkenningscommissie  dragen de naam ‘Vlaamse landwijn’, terwijl wijnen zonder enige erkenning  ‘Belgische wijn’ worden genoemd. Maar eerlijk gezegd, de benaming ‘Belgische wijn’ klinkt toch een pak commerciëler dan de stiefmoederlijke benaming ‘Vlaamse landwijn’. Het gevolg is dat wijnbouwers die hun wijnen keer op keer laten keuren door de erkenningscommissie feitelijk de dupe zijn tegenover de wijnbouwers die hun wijnen maken zonder enige controle van kwaliteit. Je kan je hier dus wel vragen bij stellen.

100% Belgisch

Net zoals in andere Europese landen hebben wij in België een appellatiesysteem de zogenaamde AOC of AOP wijnen. In Vlaanderen noemen ze dit BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming). Zo hebben we o.a. BOB Heuvelland, Maasland en Hagelland …. Allemaal mooi klinkende namen, maar totaal niet gekend op de buitenlands markt. Is het misschien niet beter om één groot terroir of één grote BOB creëren voor heel Vlaanderen of België? Met de naam ‘Belgisch’ op het wijnetiket sta je toch veel sterker voor een groeiende export.

Gelukkig is er enkele jaren geleden het label ‘100% Belgisch’ opgericht, dit om de kwaliteit van Belgische wijnen te kunnen waarborgen. Het staat duidelijk vermeld op het wijnetiket zodat de consument duidelijk kan zien dat de wijn Belgisch is. Het label ‘100 % Belgisch’ mag de wijnbouwer enkel gebruiken als de wijnen voldoen aan de normen van de erkenningscommissie en de druiven voor de volle 100% uit België komen.

Het imago van Belgische wijnen is ook nog een groot werkpunt, zowel in België als in het buitenland. Neem bijvoorbeeld de naam ‘Vlaamse mousserende kwaliteitswijn’, Deze naam klinkt toch totaal niet zo aantrekkelijk als de benaming cava of prosecco. Maar we leven op hoop! Bij de Vereniging van Belgische Wijnbouwers is men volop aan het brainstormen om tegen einde 2024 een consensus te bereiken over een nieuwe, aantrekkelijkere naam die internationaal ook goed klinkt.

Innovatie en duurzaamheid

Het grote voordeel dat wij in België hebben en waar wij trots koploper in zijn tegenover de meeste Europese landen, is dat in België wijnbouwers meer en meer met ‘interspecifieke druivenrassen’ (hybriden of PIWI’s) werken. Dit zijn kruisingen van verschillende druivenrassen om zo een druivenras te ontwikkelen dat resistenter is tegen ziektes en meeldauw als gevolg van grillig en vochtig weer. Zo hoeft de wijnbouwer minder of nauwelijks te sproeien en kan hij aan duurzame wijnbouw doen.  

En wat met de klimaatverandering in België? Is dit een opportuniteit of een uitdaging? Ik denk dat jullie het antwoord hierop wel kennen. Met de langdurige regen van de laatste maanden, de lange droge periodes van vorige zomer, de voorjaarsvorst waarbij de knoppen bevriezen … het vormt wel degelijk een zeer grote uitdaging voor de wijnbouwer.

Vele onder ons denken dat met de stijgende gemiddelde temperaturen we binnenkort in België het nieuwe Bourgogne worden, maar niets is minder waar.  De wijnbouwers moeten voortdurend zoeken hoe ze kunnen omgaan met deze extreme veranderingen en bijsturen waar nodig.

(c) Wijndomein Entre-Deux-Monts

Een veelbelovende toekomst voor de Belgische wijnen

Conclusie is dat, ondanks de vele uitdagingen, de Belgische wijnbouw een dynamische en veelbelovende sector is, en meer dan klaar staat om zijn plaats op het internationale toneel in te nemen.

Tijdens de masterclass heb ik vele Belgische wijnen kunnen proeven waarvan ik eerlijk mag zeggen dat geen enkele wijn ondermaats scoorde. Een dikke proficiat aan onze Belgische wijnbouwers!  Het was dan ook zeer moeilijk om een persoonlijke selectie te maken. Enkele heb ik geselecteerd voor jullie lezers en deze beschrijf ik dan graag hieronder.

Mousserend

Entre Deux Monts  – Wiscoutre – Blancs de Blancs (mousserend)
https://www.entre-deux-monts.be/wijnen/wiscoutre/
De Wiscoutre wordt gemaakt van de witte druivenrassen Chardonnay en Auxerrois, Dit is de eerste mousserende wijn die het domein produceert sinds 2009. Bijna jaarlijks valt deze wijn in de prijzen. Aroma’s van rijp wit steenfruit, sinaasappelzeste en licht exotisch fruit. Deze wijn kan zowel als aperitief als bij een maaltijd genuttigd worden.

Wijndomein Vandersteene – Blancs de Noirs
https://www.gemaflor.eu/Wijndomein-Vandersteene

63% Pinot Noir en 37% Pinot Meunier De kleur is licht met aroma’s van biscuit, wit steenfruit en frisse appel. De lange tweede gisting op fles zorgt voor een fijne pareling die voor een aangename tinteling zorgt in de mond. De smaak is pittig, aromatisch en rijk. Veel lengte met een perfect gedoseerd bittertje in die finale. Een zeer mooi voorbeeld van wat we in eigen land qua mousserende wijnen kunnen bereiken. Zilveren Medaille op het Concours Mondial van Brussel 2022. Zilveren medaille Beste Belgische Wijn 2022.

Wijndomein Aldeneyck – Pinot Brut
https://wijndomein-aldeneyck.be/pinot-brut/
Blend van Pinot Noir, Pinot Gris en Pinot Blanc. Fermentatie op inox cuves, 2de gisting op fles. Rijping op sur latte: 30 maanden. Zacht goudgele kleur met een weelderige mousse van fijne belletjes. Expressieve neus van fruitbloesem en vruchtenaroma’s, perfecte smaakbalans, levendige zuren met grote finesse, minerale toets van de Maaskiezel gevolgd door een mooie lange afdronk

Witte Wijnen

Entre Deux Monts – Pinot La Douve
https://www.entre-deux-monts.be/wijnen/pinot/
De Pinot La Douve wordt gemaakt van Pinot Gris, Pinot Meunier en Pinot Noir. De naam La Douve komt van de rivier La Douve die naast de wijngaarden ligt.
Een frisse, aromatische en elegante wijn met lengte en spanning, die breed ingezet kan worden als aperitief, bij visgerechten of gevogelte.

d’Hellekapelle – Koolwitje – Blancs de Noir (2019)
https://www.wijngoeddhellekapelle.be/
Lichte en verfrissende witte wijn gemaakt van blauwe Pinot Noir-druiven. Door een subtiele persing van volledige trossen en nagenoeg geen schilcontact wordt vermeden dat de rode kleur van de druif zich in de wijn manifesteert. Aroma’s van rijpe appel en steenfruit met  een ziltige toets in de afdronk. Top als aperitief.

Wijndomein Aldeneyck – Pinot Gris (2022)
https://wijndomein-aldeneyck.be/pinot-gris/
In de neus rijpe en rijke fruitaroma’s met een open expressie van kruidigheid, peper, vuursteen en een beetje rokerig. Een harmonieus samenspel met ragfijne zuren en een ellenlange karaktervolle finale.
Mooie pairing bij asperges en vrijwel alles uit de zee, gevogelte en wit vlees.

Vin de Liège – Les Eolides (2022)
https://www.vindeliege.be/nl/vins/witte/les-eolides/
Blend van Souvignier gris , Muscaris , Solaris
Aromatische neus van voorjaarsbloempjes, kruisbes, limoenzeste, groene pruimpjes en abrikoos. Wanneer je proeft, word je niet teleurgesteld. Rijp steenfruit, pruimpjes en Granny Smith, ondersteund door frisse zuurtjes en een licht-filmend mondgevoel. Perfect als aperitief met wat charcuterie. Als voorgerecht gaat hij perfect samen met gerookte zalm. Hij zal volledig tot zijn recht komen bij gevogelte met een currysausje!


Rode wijnen

Haksberg – Rocopo – Pinot Noir (2020)
https://www.haksberg.be/wijnen
Rocopo is een soepele houtgelagerde rode wijn met aroma’s van kers, braam en vanille,  kruidige, rokerige toetsenen een lange afdronk. Beste Belgische wijn 2023

Domein Monteberg – Rondo Regent
https://www.monteberg.be/index.php/nl/
Blend van Rondo en Regent –  aangeplant op de zuidelijke flanken van de Monteberg op een bodem van ijzerzandsten. De rondo zorgt voor het fruitige karakter en de regent voor een licht kruidige ondertoon. Aroma’s van kleine rode bosvruchten, cacao en een lichte ondertoon van groene peper. Een mooi lange afdronk waarbij zuren en tannines in balans zijn.


Wijndomein Waes – Waes Rood
https://www.wijndomeinwaes.be/index.php/wijnen
Blend van hybriden Regent, Cabernet Cortis en Leon Millet
Diepe, paarse kleur. Een bouquet van zwart fruit, viooltjes, peper en cacao, dat zich in de mond doorzet in complexere, meer geevolueerde toetsen van hout en kruiden. Het geheel wordt ondersteund door een brede, ronde structuur met een mooi potentieel.

Tip voor een weekendje weg in de wijngaard

Het boek ‘Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard’ neemt je mee voor korte ontdekkingstochten in eigen land, en over de grens bij onze buren. Gido Van Imschoot zocht gastvrije wijnbouwers uit in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Zij laten je met plezier kennismaken met hun domein, hun wijn en hun passie. De wijnboeren reiken ook tips aan over unieke plekken, waar je lekker kunt eten, en de mooiste wandel- en fietspaden in de regio.

te koop bij de betere boekhandel en bol.com



belgische wijnenhybridenkruisingenregent
Share

Blog  / Top  / Wijntips

Annick

You might also like

Een exclusief wijncadeau voor de feestdagen: Château de Bousval presenteert L’Enfant Sauvage en de Medley
13 november 2024
Wijndomein Ravenstein wint 3 medailles op  de wedstrijd “Beste Belgische Wijn”
20 september 2024
Ontdek de Oost-Vlaamse Wijntoer 2024
22 augustus 2024
  • About Me

    Hey, ik ben Annick De Wilde. In een ver verleden heb ik toerisme gestudeerd. Pas jaren later geraakte ik geïnteresseerd in de wijnwereld.
    Tijdens mijn studies sommelier-conseil en WSET3 ontdekte ik veel overeenkomsten met toerisme, zoals klimaat, bodem, economie en wijntoerisme.

    Op mijn website wil ik je inspireren om nieuwe wijnregio’s te ontdekken, nieuwe wijnen te proeven, en interessante weetjes over wijn te delen.
    “Vinotes” ofwel wijnnotities staan centraal.

    Als ik één ding geleerd, de wijnwereld is een oneindig verhaal.
    Er komen steeds nieuwigheden op je pad en die wil ik graag samen met jou ontdekken, met een goed glas wijn erbij.

    Liefs, Annick

  • Follow Me On

  • vinotes.be

    vinotes.be

    Les Crus du Côte du Rhône font leur show 🍷🇫🇷

Een namiddagje met de trein naar Brussel bracht me naar het betoverende Théâtre de Vaudeville, waar ik mocht genieten van het beste wat de Côte du Rhône te bieden heeft. 

Dit prachtige event werd georganiseerd door Alice Bown Agency, wat professionaliteit gegarandeerd betekende. 👏

Tijdens dit evenement heb ik niet alleen de verschillende Cru’s uit de noordelijke en zuidelijke Rhônevallei kunnen proeven, maar ook deelgenomen aan drie boeiende masterclasses:

 • De invloed van het klimaat op de wijnbouw in de regio.
 • Het verouderingspotentieel van de CdR-wijnen.
 • De witte appellaties uit de CdR.

Na deze interessante sessies werden we getrakteerd op een prachtig spektakel. Het was een dag vol ontdekkingen en, bovendien heb ik vele mooie wijnen geproefd. 🍷

#cotedurhone #visitbrussels #masterclass #winetasting #sommlife
    En toen zat het schitterende champagne event van s En toen zat het schitterende champagne event van sommelier-conseil erop. 🍾

Het waren 2 intensieve dagen maar de warmte en de passie waarmee de wijnbouwers praten over hun werk, is echt ongelofelijk mooi. 🤩

Mais surtout nous tenons à remercier les vignerons champenois qui ont passé ces deux jours avec nous. 🔝

Cette année viticole a été très difficile pour eux, mais ils ont quand même pris le temps de venir en Belgique ces jours-ci. 

Merci beaucoup 🙏
Champagne Grumier Maurice 
Jérôme Viard
Champagne Romain Billette 
Champagne Yannick Prévoteau 
Champagne Pessenet-Legendre 
Champagne Crucifix 
Champagne Diot-Legras 
Champagne Lacroix-Triaulaire 
Champagne Jean-Michel 
Champagne Alain Bernard 

Bon retour
    Vandaag, 25 oktober, is het Wereld Champagne Dag, Vandaag, 25 oktober, is het Wereld Champagne Dag, een perfect moment voor straks naar het champagne-event van sommelier conseil te gaan. 

Deze dag is dé gelegenheid om Champagne te vieren, de mousserende wijn die staat voor feest en klasse. Voor wijnliefhebbers en sommeliers is dit de dag om stil te staan bij de unieke smaak en rijke geschiedenis van deze iconische drank.

🤗 Waarom Champagne zo bijzonder is

🍇 Exclusieve Oorsprong
Alleen mousserende wijn uit de Franse Champagnestreek mag Champagne heten. Deze naam is beschermd onder de AOC-regels, en de gebruikte druiven zijn doorgaans Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Onlangs is de Voltis-druif toegevoegd, een resistent ras dat de toekomst van Champagne kan veranderen.

🍾 De verfijnde bubbels en diepte van Champagne komen door de ‘méthode champenoise’. Hierin vindt een tweede gisting in de fles plaats, waardoor een unieke smaak en textuur ontstaan.

🇫🇷 Het verhaal van Champagne begon in de 17e eeuw met Dom Pérignon, die de kwaliteit enorm verbeterde. Generaties lang hebben producenten het ambacht verfijnd, en nu zetten zowel grote huizen als kleinschalige ‘growers’ Champagne stevig op de kaart.

🌡️ Vintage vs Non-Vintage
Vintage Champagne komt uit één oogstjaar en heeft unieke karaktertrekken, terwijl non-vintage een blend is van meerdere jaren voor een constante huisstijl. Beide hebben hun eigen charme.

🙋🏻‍♀️ De Keuze is Aan Jou
Van de trendsettende ‘growers’ champagnes tot de klassieke stijlen van de grote huizen, er is voor elke smaak wat wils. Dus waar je voorkeur ook ligt, Champagne blijft boeien.

🍴Voor sommeliers draait het bij Champagne om de perfecte pairing. Met zijn levendige zuren en gelaagde smaken past Champagne bij vrijwel alles, van zeevruchten tot desserts.

Cin Cin op World Champagne Day ! 🥂

#champagneday #champagne #champaign  #sommelier  #sommlife #Wijnliefhebbers
    🍾 Champagne-liefhebbers opgelet! 🍾 Ter ere 🍾 Champagne-liefhebbers opgelet! 🍾

Ter ere van het 20-jarig bestaan organiseert de vereniging sommeliers-conseil, een bijzonder Champagne-event! 🎉 

Een uitgelezen kans om enkele van de meest gerenommeerde champagnebouwers persoonlijk te ontmoeten en hun  champagnes te proeven. 🥂

📆 Vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober
📍 De Hophoeve - Affligem
💰 Toegangsprijs: €10 per persoon (ook voor niet-leden!)

Wie zijn erbij?

✅ Champagne Maurice Grumier (Vallée de la Marne)
✅ Tonnellerie de Champagne, Jérôme Viard
✅ Champagne Romain Billette (Aube)
✅ Champagne Yannick Prévoteau (Vallée de la Marne)
✅ Champagne Pessenet-Legendre (Vallée de la Marne)
✅ Champagne Crucifix (Montagne de Reims)
✅ Champagne Diot-Legras (Côte des blancs)
✅ Champagne Lacroix-Triaulaire (Côte des Bars)
✅ Champagne Jean-Michel (Côteaux d'Epernay)
✅ Champagne Alain Bernard (Montagne de Reims)

🎉  toegankelijk voor iedereen – dus spread the word en neem familie, vrienden, kennissen…mee!

#champagne #champagnelover #champagnetasting #champagnelover  #champagnelovers #champagnelovers🍾
  • Tags

    "herfstreis naar de Langhe" "luxeverblijf in Piemonte" "wijnproeverij in Barolo" "wijnreis naar Piemonte" albanian wines albanie alsace balkan barolo belgische wijnbouwers belgische wijnen beste Belgische wijnen bubbels aan zee cava champagne coteaux du vendomois crémant domaine colin feestbubbels feestwijnen herfstwijnen Loire loire millésime loirewijnen maury mousserende wijnen nieuwjaar oostvlaamse wijntoer pineau d'aunis popuprestaurant prosecco restaurantreview roussillon sekt VDN vendome vins doux naturels VVS weekendtip Wijnadvies van sommelier Wijnboeken als kerstcadeau wijnen wine and dine winewise Witte wijn bij kaas


  • Contact

    [email protected]
    +32 479 93 04 30

  • Recente berichten

    • Van Oedelem naar de Zwitserse Alpen: het bijzondere wijnverhaal van Lisa Traens
      20 februari 2025
    • De Tijdloze Smaak van Roussillon: een reis door de wereld van Vins Doux Naturels
      12 januari 2025
    • Ontdek de Beste Bubbels voor Oud en Nieuw: Prosecco, Cava, Crémant, Sekt of Champagne?
      26 december 2024
  • Populaire berichten

    • Van Oedelem naar de Zwitserse Alpen: het bijzondere wijnverhaal van Lisa Traens
      20 februari 2025
    • De poort naar het zuiden is geplaveid met de meest verrukkelijke Rhône-wijnen
      23 november 2023
    • Roussillon, proef de Zuid-Franse zon in je glas (deel 1)
      12 april 2024
  • INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF


© 2024 copyright Vinotes - created by foonkyfish

Beheer cookie toestemming

Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om apparaatinformatie op te slaan en/of te openen. Door toestemming te geven voor deze technologieën kunnen we gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een negatief effect hebben op bepaalde kenmerken en functies.

Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel om het gebruik van een specifieke dienst mogelijk te maken die uitdrukkelijk door de abonnee of gebruiker is aangevraagd, of met als enig doel de overdracht van een communicatie via een elektronisch-communicatienetwerk uit te voeren.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder een dagvaarding, vrijwillige naleving door uw internetprovider of aanvullende gegevens van een derde partij kan informatie die alleen voor dit doel is opgeslagen of opgehaald, doorgaans niet worden gebruikt om u te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is vereist om gebruikersprofielen aan te maken om advertenties te verzenden, of om de gebruiker op een website of over meerdere websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}