Het is juli, eindelijk vakantie!
Tijd om te genieten van wat welverdiende rust, of dat nu in eigen tuin is of in het zonnige buitenland.
Ik bevind me momenteel onder de stralende Italiaanse zon, genietend van het dolce far niente, heerlijk eten, en uiteraard een goed glas wijn.
Wat is er dan heerlijker dan een weids zicht op de wijngaarden van Barolo, tsjirpende krekels op de achtergrond, genieten van een glas rosé en het boek van Kristel Balcaen “Wijnboek voor Foodies” te lezen? Dit boek stond bovenaan mijn lijstje om te lezen tijdens mijn vakantie.
Wijn en Eten, een Perfecte Match
Voor mij is wijn en eten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik geniet enorm van een heerlijke maaltijd, vergezeld van een goed glas wijn. Maar hoe weet je welke smaken perfect samengaan? En hoe leer je goede combinaties maken? Welkom in de wondere wereld van de wijn en food combinaties!
Appels en Peren
“Ik ben nooit naar een appelschool geweest, en heb ook geen diploma als peersommelier. Toch weet ik dat ik schone van Boskoop verkies boven granny smith, en liever doyennéperen lust dan conference,” schrijft Kristel in de inleiding van haar boek. “En dat vinden we normaal, want bij de meeste dranken en voedingsproducten vertrouwen we op onze smaak om te beslissen wat we lekker vinden. Voor wijn ligt dit anders. Op de een of andere manier zijn we er in de wijnwereld in geslaagd om ons kernproduct, gegist druivensap, te omringen met elitisme en mystiek. Daardoor hechten wijnliefhebbers soms meer waarde aan scores en beoordelingen door anderen dan aan wat hun eigen zintuigen hun vertellen.”
Over Kristel Balcaen
Kristel Balcaen is een veelzijdige wijnexpert met vele titels op haar naam. Ze is Sommelier-Conseil, heeft internationale prijzen gewonnen, werd in 2018 verkozen tot Champagneambassadeur en Wine Lady of the Year, en is volop bezig met haar opleiding tot Master of Wine. Naast haar expertise in wijn, is Kristel ook herborist, een enthousiaste hobbykok en stadstuinier.
Ik heb zelf bij haar les gevolgd tijdens mijn opleiding sommelier-conseil en was steeds geboeid door haar zeer gestructureerde en interessante lessen. Toen ze me vertelde dat ze een boek aan het schrijven was, wist ik meteen dat het een toegankelijk en boeiend werk zou worden, geschikt voor zowel de eenvoudige foodie als de ervaren wijnkenner.
Foto: (c) Pelckmans / Wout Hendrickx
Een reis door de wereld van wijn
In “Wijnboek voor Foodies” neemt Kristel je stap voor stap mee in de essentie van wijn. Ze bespreekt de belangrijkste stijlen en hun herkomst, en gidst je langs de meest food-friendly druiven en klassieke wijn-spijscombinaties.
Bovendien legt ze uit waarom deze combinaties zo goed werken. Voor de foodies die een stap verder willen gaan, biedt Kristel een diepere duik in de wereld van aroma’s en smaakcomponenten van zowel wijn als gerecht.
Zo leer je niet alleen de perfecte wijn bij een gerecht te vinden, maar ook gerechten aan te passen aan de wijn.
Een eenvoudig begin
In het eerste deel legt Kristel op een heldere manier uit waar ter wereld wijn gemaakt kan worden en waarom juist daar en niet elders. Wat doet zonlicht met een druif? Hoe komt het dat sommige wijnen meer alcohol bevatten dan andere?
Ze bespreekt de verschillende klimaten en welke wijnstijlen je daar kunt verwachten. De belangrijkste druiven passeren de revue en ze daagt je uit om een Sauvignon Blanc uit de Loire te proeven naast een exemplaar uit Nieuw-Zeeland, of een Pinot Noir uit Duitsland naast een Pinot uit Chili.
Natuurlijk schenkt ze ook aandacht aan hoe wijn wordt gemaakt en hoe je kan beoordelen of een wijn goed is of niet. Of gewoon ‘lekkere wijn’.
Typisch Kristel om zoveel ‘saaie’ informatie op een vlotte en toffe manier neer te pennen.
‘Somm Style’ of ‘Chef Style’
Het tweede deel van het boek focust op de combinatie van wijn en gerechten, en dat zal voor veel wijnliefhebbers het meest interessante deel zijn.
Kristel legt uit hoe je een fijne wijn kiest bij je gerecht of andersom. Haar 3-stappenmethode helpt je zowel van een wijn uitgaan om een geschikt gerecht te zoeken (de ‘somm style’) als bij een bestaand gerecht een passende wijn te serveren (de ‘chef style’).
Ze deelt wijnen en gerechten in bepaalde stijlen in en biedt aromabruggen aan waarmee je de wijn-gerecht combinatie kunt perfectioneren.
Aan hand van verschillende voorbeelden hiervan ga je perfect begrijpen hoe je wijn en eten op elkaar afstemt.
Foto: (c) Pelckmans / Wout Hendrickx
Aroma’s & Experimenten
Meer dan 50 pagina’s zijn gewijd aan aromabruggen tussen wijn en gerecht, Kristels favoriete onderwerp. Ze werkt schematisch door aromafamilies en hun kenmerken te benoemen, en beschrijft talloze thuisexperimenten om te ervaren hoe aroma’s in gerechten en wijn samenkomen.
Foto: (c) Pelckmans / Wout Hendrickx
Een Must-Have voor elke wijnliefhebber
Kristel heeft een boek geschreven waar elke wijnliefhebber iets uit kan halen om wijnen beter af te stemmen op gerechten. Het is een prachtig cadeau voor elke wijnliefhebber.
Het boek is te koop voor €29,50 en wordt uitgegeven door Pelckmans Uitgevers
Ik kijk alvast uit naar een heerlijk glas Barolo bij de ’tagliata di manzo’ vanavond.
Meer info: Wijnboek voor foodies