Het volgende bezoek in Roussillon was bij Jérôme Collas van Domaine la Toupie.
Dit domein werd opgericht in 2012 door wijnbouwer / oenoloog Jérôme Collas. Hij maakt wijnen in IGP Côtes Catalanes, AOP Côtes du Roussillon Village en AOC Maury.
Eerst neemt Jérôme ons mee voor een wandeling in de wijngaarden en vertelt hij vol passie over zijn wijndomein.
La Toupie ligt in Maury, aan de voet van de Canigou, een symbolische berg voor de Catalanen. Met zijn 2.784 meter hoogte en altijd besneeuwde toppen kan je er echt niet naast kijken.
Een mix van micro-terroirs
Jérôme heeft 12ha aan wijngaarden aangeplant staan in en rondom Maury en jaarlijks produceert hij om en bij de 40.000 flessen.
Tijdens onze wandeling in de wijngaarden viel ons de specifieke bodem in Maury echt wel op: een mix van allemaal verschillende terroirs: schist en ‘galets roulés’, kalksteen en schistmergel, we zagen het allemaal tijdens een tocht van een half uurtje. De meeste wijngaarden heeft hij aangeplant naar het Noorden om meer frisheid en elegantie in de wijnen te krijgen en ook om zonnebrand tegen te gaan. Want in de zomermaanden kunnen temperaturen in Maury snel oplopen tot 40°C.
In de regio van Roussillon waaien er wel 8 verschillende winden. Dit heeft als voordeel dat Jérôme weinig of geen interventies moet doen tegen ziektes of schimmels in de wijngaard en kan hij dus op een verantwoord biologische manier werken.
De wijnstokken staan aangeplant in bush vines met voldoende tussenruimte om de plant voldoende te voorzien van water en voedingstoffen.
Er staan nog vele oude wijnstokken of “vieilles vignes” aangeplant, enkele tot zelfs meer dan 50 jaar oud. Jérôme vertelt ons dat dit samen met de verspreidde aanplant van de wijnstokken weliswaar een lagere opbrengst geeft maar met als resultaat een mooi gestructureerde en kwalitatieve wijn.
De typische druivenrassen die aangeplant staan, zijn de traditionele uit Roussillon: Grenache Blanc, Grenache Noir, Carignan Blanc, Carignan Noir en Macabeu maar ook Syrah en Mourvèdre,
Wat is het verband tussen een tol en wijnen?
Terug in het wijndomein zien we op de degustatietafel een soort van tol liggen waar en metalen ring rond zit. Hij begint gepassioneerd te vertellen over de ‘toupie’ en hoe deze tol hem bracht tot de naam van zijn wijndomein.
De tol of gyroscoop is een voorwerp dat gemaakt is uit metaal, ooit op zolder gevonden door zijn overgrootvader en later werd deze ‘toupie’ doorgegeven van vader op zoon.
Voor Jérôme heeft deze gyroscoop een bijzonder betekenis. Hij vertelt ons dat de ring rondom de tol een symbool vormt van de 4 seizoenen: “Bij het begin van het groeiseizoen begint de wijnboer opnieuw met een blanco blad en gaandeweg wordt geduldig het verhaal van een nieuwe vintage geschreven.
Net als bij een tol is het evenwicht altijd onstabiel en kan op elk moment de tol omvallen. Zo gaat het ook in mijn wijnen. Het mooie verhaal kan plotseling stoppen: de voorjaarsvorst die nieuwe knoppen beschadigt, de hevige tramontane winden die jonge takken doen breken, de hagel die alle hoop op de oogst kan doen verdwijnen …” Het leven is altijd onvoorspelbaar.
Mijn proefnotities
Tijdens de degustatie heb ik 12 verschillende wijnen kunnen proeven. Voor mij waren de volgende twee mijn absolute toppers:
AOP Côtes du Roussillon Phi Blanc: de druiven Grenache Gris (50%) zijn afkomstig van zeer oude wijngaarden met een bodem van kalk en kiezelstenen en Grenache Blanc (50%) van een wijngaard op een heuvel (coteaux) met schistebodem. Zowel de fermentatie als de opvoeding is op barriques.
Dit is voor mij een mooie volle wijn, de frenache gris zorgt voor de structuur in de wijn terwijl de grenache blanc voor mooi minerale toetsen zorgt. De aanzet is rond en vol maar in de afdronk heb je een aangename frisheid die je direct goesting laat krijgen in een volgende slok.
Deze wijn heeft de gouden medaille gewonnen bij “bacchus” en 90ptn Decanter.
De andere wijn die mij enorm getriggerd heeft is de AOP Maury Sec “Sur 1 fil Rouge”, een blend van 70% grenache noir, 15% Mourvèdre en 15% Syrah. De grenache noir, zeer oude wijnstokken, staan aangeplant op zuidelijk aangeplante wijngaarden in Tautavel, de Mourveèdre en Syrah op de hellingen waar het frisser is in Maury. Fermentatie op inox cuves op 24°C, 28 dagen schilweking met regelmatige remontages. Grenache en Mourvèdre blijven op inox terwijl de syrah 10 maanden op fûts (400L) rijpt. Nadien worden de 3 cépages geblend.
De wijn is donker en intens gekleurd, heeft intense aroma’s van donkerrood en zwart rijp fruit, ook kruiden zoals garrigues en specerijen. In de mond is het een zeer soepele rode wijn, zeer sappig, mooie zuren, de tannines zijn aanwezig, zacht en mooi versmolten. Ik zie deze wijn al direct voor me bij een zomerse barbecue met een goede côte à l’os of in de winter bij een hazenrug arlequin.
Na de degustatie nodigde Jérôme ons uit voor een overheerlijke typische Catalaanse lunch en als toemaatje konden we zijn Maury Doux (VDN) proeven met een stukje taart.
Een aanrader om terug te komen
Voor mij was Domaine La Toupie één van de toppers tijdens mijn bezoek aan Roussillon. Een zeer vriendelijke en gastvrije ontvangst door de eigenaar Jérôme Collas en ook het wijndomein is zeer mooi gelegen in een rustige omgeving. En meest belangrijke, de 12 wijnen die ik geproefd heb waren allemaal zeer mooi en elegant.
Tip: binnenkort openen er boven het wijndomein enkele gastenkamers. Ik kijk er alvast naar uit om het domein opnieuw te kunnen bezoeken.
https://www.domainelatoupie.com
http://www.maury-village.com
http://www.cc-aglyfenouilledes.fr/communes/maury
Annick De Wilde | sommelier-conseil | WSET3