Een Onverwachte Uitnodiging
Op een koude, regenachtige maandag in januari kreeg ik de vraag of ik de wijnen in Albanië wil gaan ontdekken om meer bekendheid te krijgen op de Belgische markt. Mijn eerste gedachte was: oei… Albanië, is dat niet het land dat zeer lang communistisch was en waar we nog vrij snel in een negatieve context over denken?
Eerste Indrukken van Albanië
Toch sprak het me aan en zo was ik in april voor enkele dagen in Albanië, op uitnodiging van Arjen en Silvie van La Fôret wijnen. We hadden vooraf eerst bij hen thuis in Edegem een kennismaking gehad om mij te overtuigen dat Albanië een zeer gastvrij en puur land was en uiteraard ook om mijn eerste Albanese wijnen te proeven. Het was een heerlijke avond met smakelijke traditionele hapjes, lekkere wijnen van druivenrassen waar ik nog nooit van gehoord had en vooral Arjen die met zoveel trots en passie vertelde over zijn geboorteland Albanië.
Aankomst in Tirana
Ik heb er ongelooflijk veel zin in als ik land op de luchthaven van Tirana en de warme lentezon al op mijn gezicht voel. Na een half uurtje met de huurwagen komen we aan in het stadscentrum bij het hotel waar we 3 nachten gaan verblijven, Maritim Plaza.
De hoofdstad Tirana is een ware mix van culturen met zowel katholieken, orthodoxen als moslims die gewoon met elkaar omgaan. Tijdens een korte wandeling in het stadscentrum ontdektik een wirwar van straatjes, vol met grote en kleine pleinen, leuke caféetjes en restaurants, veel groen en vooral een ongedwongen sfeer. Ik heb op geen enkel moment een onveilig gevoel.
Op Weg naar Berat: Het Hart van de Albanese Wijn
De volgende dag vertrek ik samen met Arjen en Silvie voor een bezoek aan twee wijndomeinen in Berat, een stadje in het binnenland van Albanië dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.
De oude witte huizen met bruine daken geven het stadje iets authentieks wat je echt met eigen ogen moet zien. Het stadje ademt nog de traditionele architectuur van de Balkan uit de 18e en 19e eeuw.
Nurellari Winery: Een Familiebedrijf met Passie
Aankomst in Fushe-Peshtan
We komen aan in het kleine dorp Fushe-Peshtan, ten zuidoosten van Berat. Het dorpje ligt in een vallei omgeven door de rivier de Osum aan de ene kant en de uitlopers van de machtige berg Tomorr aan de andere kant. Het dorpje zelf stelt niet veel voor, ook als we aankomen in een verlaten straat zien we een groot hek waar we moeten aanbellen. We zijn aangekomen bij Nurellari Winery.
Een Warm Welkom
Wanneer het hek automatisch geopend wordt, zien we een prachtig gebouw in een mix van moderne en traditionele bouwstijl met een mooie aangelegde tuin. Kortom, het nodigt uit om binnen te gaan. Eens binnengekomen, word ik helemaal overdonderd door de mooie stijlvolle inrichting met oog voor de kleinste details.
De Geschiedenis van Nurellari Winery
We worden ontvangen door een van de drie zonen die ons een rondleiding geeft en vertelt over de geschiedenis van het wijndomein. In 2000, na de val van het communisme, trok papa Fatos Nurellari naar het oude pakhuis om daar een wijndomein op te richten. Oorspronkelijk had hij een bouwbedrijf, maar de grote voorliefde voor wijnen deed hem besluiten om een carrière switch te maken en te beginnen met het maken van wijnen.
Hij plantte een kleine wijngaard aan in de nabijheid van hun huis en in 2007 kwamen hun eerste wijnen op de markt met een productie van 300 à 400 flessen. Nu werken de drie zonen ook mee in het familiebedrijf: Evi en Levent houden toezicht op de productie, terwijl hun oudere broer in Londen woont en vanuit die metropool promotie maakt voor de wijnen uit Albanië. De Nurellari’s beschikken over 27 hectare aan wijngaarden verspreid in de regio rond hun wijndomein.
Indrukwekkende Wijnkelder
We bezoeken eerst het oude pakhuis dat volledig omgebouwd is tot de vinificatieruimte met temperatuur gecontroleerde inox cuves. Nadien worden we via een houten dubbele deur en een gebogen houten trap naar de wijnkelder geleid. Ik ga de trap af en word helemaal van mijn sokken geblazen door de prachtige inrichting. De wijnkelder, ontworpen door een Argentijnse architect, is een waar kunstwerk qua design.
In de lange traphal zijn houten wijnrekken langs de lange zijden, een geruite marmeren vloer en veel bogen die over het plafond reiken en rusten op kolommen van lichte, uitgehouwen stenen.
In het midden staan twee rijen handgemaakte houten vaten waarin het embleem van Nurellaria is gegraveerd. Langs de trap staan gebogen hoge planken met flessen van verschillende jaargangen.
Ik geraak niet uitgekeken.
Degustatie van Unieke Wijnen
Terug boven begeven we ons naar de degustatieruimte op de bovenverdieping van het gebouw. De grote ramen bieden een geweldig uitzicht over de wijngaarden en de groene heuvels in de buurt.
En ook hier is er weer gewerkt met oog voor design. De materialen voor het interieur en het meubilair, de planken en de lampen zijn handgemaakt door lokale ambachtslieden uit de regio van Berat. We zetten ons aan de handgemaakte houten tafel voor de degustatie van hun wijnen.
Zoon Evi vertelde ons dat Nurellari Winery jaarlijks ongeveer 75.000 flessen produceert, waarvan een derde wit en twee derde rode wijn. Het is hun intentie om toekomstgericht af te stappen van het werken met internationale druivenrassen zoals montepulciano, merlot en cabernet sauvignon. Zij willen hun focus leggen op het werken met autochtone druivenrassen uit de regio van Berat, zoals ‘Pulsi’ en ‘Debina e bardhe’ (witte variëteiten) en ‘Debina e zeze’ en ‘Serina e zeze’ (rode variëteiten).
Pulsi Beratit 2023
Een sappige witte wijn van het autochtone druivenras Pulës, die wat doet denken aan Chenin Blanc. Zeer aromatisch in de neus met aroma’s van jasmijn, acacia, peer, maar ook iets mineraal. In de mond een mooie rondeur gevolgd door frisse zuren met een flinty en lange afdronk.
Montemeca 2021
Een blend van montepulciano, merlot en cabernet sauvignon. Deze wijn heeft een opvoeding gehad van zes maanden op barriques. Een robijnrode wijn met in de neus aroma’s van zwarte bramen, zwarte krieken, rokerig, kruidig en vanille. In de mond ook weer die sappigheid, tjokvol rood fruit, mooie zuurtjes, versmolten tannines en een lange afdronk. Deze wijn doet meer denken aan een Italiaanse dan aan een Bordeaux wijn. Perfect te serveren bij een tagliata di manzo.
Op Naar Het Volgende Avontuur
Nog overdonderd van dit stijlvolle wijndomein namen we afscheid van Evi. Het is stil in de auto als we naar het volgende wijndomein in Berat rijden. We moeten alle indrukken die we hebben opgedaan tijdens dit bezoek nog laten bezinken.
De kleine weggetjes waar je nog de boer met ezel en kar tegenkomt leiden ons naar Cobo Winery, ten noorden van Berat. Maar dit artikel kan je lezen in mijn volgende blog.
Bekijk alvast een impressie van het wijndomein via deze link.
In samenwerking met Het Nieuws Van West-Vlaanderen en La Fôret Wijnen