Na een dagje rust met een bezoek aan de Albanese kustplaats Dürres plan ik op mijn laatste dag een bezoek aan het wijndomein Korça 2000 in Korçë. Ik ben hier op uitnodiging van Arjen en Sylvie van La Forêt Wijnen uit Edegem voor de promotie van de Albanese wijnen in België. Hierover kan je meer lezen in de eerste blogs over Albanië.
We vertrekken ’s morgens tijdig na het ontbijt want Arjen had me al gewaarschuwd dat het een pittig traject zou worden maar adembenemend mooi. En daar moet ik hem volledig in bijtreden, de autosnelweg naar Korçë is nog in aanbouw dus rijden we via kleinere wegen met vele haarspeldbochten.
Maar het is ongelooflijk genieten van het uitzicht, de groene natuur, de kabbelende riviertjes en de kleine dorpjes die we passeren. Op een klein uurtje van het wijndomein passeren we lang het meer van Ohrid aan de grens met Macedonïe. Dit is een van de oudste en bovendien met zijn 296 meter diepte, het diepste meer van Europa.
Hartelijke Ontvangst door de Familie Lemi
Na een rit van meer dan 3 uur bereiken we Korça 2000, een indrukwekkend wijndomein dat tevens een distilleerderij huisvest. Hier maken ze wijnen onder de naam Menea en distillaten onder Korça 2000.
De regio van Korçë ligt 800 meter boven de zeespiegel en op een halfuurtje rijden van Macedonië. We hebben hier te maken met een gematigd continentaal klimaat met warme en droge zomers en koude winters met sneeuw.
Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door de familie Lemi die eigenaar zijn van het familiedomein. Mama Lemi werkte vroeger bij verschillende wijndomeinen in Macedonië waar ze veel ervaring opgedaan heeft. Maar na de val van het communisme besloot ze terug te keren naar Albanië om daar haar droom te verwezenlijken en haar eigen wijndomein te starten. Zij is trouwens een van de weinige vrouwelijke wijnbouwers in Albanië. Zoon Menelaos, gediplomeerd oenoloog, werk ookt mee in het familiebedrijf. Naast de zoon werken ook de papa en de echtgenote van Menelaos mee, wat een grote meerwaarde is voor de verdere groei van dit wijndomein.
Een Rondleiding door de Moderne Wijnkelders en Distilleerderij
We krijgen een uitgebreide rondleiding door de wijnkelders en de distilleerderij waar alles kraaknet is en waar ik vooral de moderne apparatuur opmerk. Het valt me op dat het familiedomein duidelijk wil investeren in de toekomst.
E MONTUAR BRENDA NE KANTINE.mp4
JASHTE KANTINA.mp4
FUND VRESHTAT.mp4
De Smaak van Albanië: Wijnproeverij bij Korça 2000
Na de rondleiding neemt de familie ons mee voor de degustatie van hun wijnen.
Mijn favoriet onder de witte wijnen is de ‘Karnavalet’, gemaakt van het inheemse druivenras Debina e Bardhë, een witte wijn met een heldere citroengele kleur. In de neus ervaar ik aroma’s van citrus, rijp grapefruit, ananas en een lichte mineraliteit. De wijn is rond in de aanzet met aroma’s van rijp fruit, gevolgd door de frisse zuurtjes die volgen tot in de afdronk.
Bij de rode wijnen is de ‘Menea Reserve’ een mooie ontdekking. Een blend van Mavrud, (gekend van Bulgarije) en de Europese druivenrassen Cabernet Sauvignon en Merlot. Robijnrood en diep intens gekleurd met in de neus intense aroma’s van donkerrood en zwart fruit, cassis, cederhout, tabak en kruiden. In de mond is hij sappig en perfect in balans met zijdezachte tannines. Een waar genot!
Culinair Genieten bij Vila Cofiel in Korçe
Omdat ons bezoek rond het middaguur valt, nodigt de familie Lemi ons uit om samen met hen te lunchen. Ze nemen ons mee naar een plaatselijk restaurant Vila Cofiel in Korçë waar ze ons een uitgebreide maaltijd serveren met heerlijke lokale specialiteiten. Gezien Macedonië niet veraf is, proef je de invloeden van de Griekse keuken in smakelijke gerechten met o.a. druivenbladeren, feta, geitenkaas, olijven, zoete paprika’s. Het is genieten, samen praten over de wijnen, over hun familiebedrijf en dit allemaal op zó een schitterende locatie, buiten op het terras in de schaduw van enkele druivelaars. Het samenzijn met de familie Lemi voelt zo warm en gastvrij aan. De dag gaat opnieuw veel te snel voorbij.
Reflecties op een Onvergetelijke Dag in de Albanese Wijnregio
We moeten terug vertrekken naar Tirana, in de auto is het opnieuw stil. Ik mijmer in mijn gedachten naar de afgelopen dagen en het eerste wat in mij opkomt is de gastvrijheid, de vriendelijkheid van de lokale bevolking en vooral het statement weerleggen: Albanië is een veilig land en maakt bovendien schitterende wijnen.
De Toekomst van Albanese Wijnen op de Internationale Markt
Er is nog veel werk voor de boeg om de wijnen op de internationale markt bekend te krijgen, Zo is er momenteel nog geen appellatiesysteem (AOP) zoals we kennen in de meeste Europese Landen. Er is geen overkoepelend consortium om de wijnen te promoten op buitenlandse beurzen. Nu moet iedere wijnbouwer op zich promotie maken, wat duur en niet haalbaar en rendabel is.
Wanneer door de overheid een gesubsidieerd project zou opgestart worden met als doel Albanese wijnen internationaal te promoten en dit samen met een goede prijszetting, dan zie ik een mooie toekomst voor de Albanese wijnbouw weggelegd.
Met dank aan:
-Arjen en Silvie van La Forêt Wijnen
-Het Nieuws Van West-Vlaanderen
-de verschillende wijndomeinen