Eerste Indrukken van Çobo Winery
Ik ben ondertussen toe aan het tweede bezoek van een wijndomein in Albanië. Na een lange rit langs hobbelige wegen komen we aan bij het Çobo Winery in Berat. Een lange oprijlaan leidt ons via hun wijngaarden naar de inkom van hun wijnkelder.
Çobo Winery is een van de meest opmerkelijke wijnmakers in Albanië, en één van de eerste die opnieuw begonnen zijn met de aanplant van wijngaarden en het maken van wijnen na de val van het communisme begin jaren 90. Wist je trouwens dat Albanië naast Georgië, Griekenland en Italië één van de oudste wijnregio’s is van Europa?
Hartelijke Ontvangst door Petrit Çobo
Na een korte wandeling door de wijngaarden bij het gebouw word ik hartelijk ontvangen door Petrit, één van de twee broers Çobo en eigenaar van het wijndomein.
Rondleiding door de Wijnkelders
Ik breng samen met Petrit en Arjen van La Forêt wijnen een bezoek aan de wijnkelders die zeer mooi ingericht zijn met mozaïeken vloeren, oude amforen, mousserende wijnen die liggen rijpen in pupîtres, eikenhouten barriques en ook wijnen van zeer oude jaargangen. Petrit is een enthousiaste verteller en het voelt fijn aan om met hem een woordje in het Italiaans te kunnen praten. Wist je trouwens dat veel Albanezen perfect Italiaans praten?
De Wijnproductie en Geschiedenis
Hij vertelt mij dat zijn familie in 2008 begonnen is met wijn maken. Op mijn vraag waarom de wijnbouw daar zo laat van start gegaan is, krijg ik het antwoord dat bijna alle wijnstokken na de val van het communisme uitgeroeid en verbrand werden. De eerste jaren van de democratie moesten ze leren omgaan met hoe het er in de Westerse wereld aan toe gaat en pas nadien gingen ze zich meer specialiseren door o.a. wijnopleidingen te volgen in Frankrijk en Italië.
Succes van de Çobo Wijnen
De familie Çobo staat gekend voor het maken van mousserende wijnen, witte en rode wijnen. Zij krijgen ook in het buitenland meer en meer succes en aanzien, mede dankzij hun vele deelnames aan wijnwedstrijden bij Decanter, James Suckling, Merano wijnfestival, en zo meer.
Degustatie onder de Oude Boom
Terug boven leidt Petrit ons naar de tuin waar we plaatsnemen in de schaduw van een oude boom. Er worden heel wat traditionele hapjes op de tafel gebracht en Petrit laat ons zijn wijnen proeven … de degustatie kan beginnen. Heel toevallig zit er aan de tafel naast ons een jong koppel uit Antwerpen ook de wijnen te proeven. Zij zijn op trektocht in Albanië en de plaatselijke host had hen Çobo Winery aanbevolen voor een kennismaking met de typische Albanese wijnen.
Proeven van Autochtone Druivenrassen
We proeven verschillende wijnen van autochtone druivenrassen waaronder in wit de Puls, een druivenras dat je alleen terugvindt in de regio van Berat. Een mousserende wijn gemaakt volgens dezelfde methode als in de Champagne met 60 maanden rijping sur lattes. Hiervoor hebben ze een originele naam bedacht “Shendeverë” wat wil zeggen gezondheid of cin cin.
Witte Wijnen
In witte wijn o.a. de Shesh I Bardhe: een citroengele wijn met groene reflecties, in de neus aroma’s van witte perzik, citrus, appel en ook vuursteen. In de mond mooie licht prikkelende zuurtjes, een medium body en een frisse afdronk met minerale toetsen. Deze wijn gaat heerlijk als aperitief bij de hapjes die we kregen of als je verder naar de kust rijdt, met een visschotel.
Rode Wijnen
Bij de degustatie van rode wijnen is er eerst de Kashmer: een blend van Cabernet-Sauvignon, Merlot en Shesh I Zi. Robijnrood en intens gekleurd. In de neus ervaar ik ongelooflijk mooie aroma’s van gestoofd rood fruit, cassis, kruidnagel, zoethout, iets vlezig zelfs. Door de 12 maanden rijping op Franse eik krijgt de wijn een mooie volle body en zijn de tannines mooi versmolten. Voor mij een wijn die perfect naast een Supertuscan kan staan.
Een tweede topper is Vlosh genoemd naar deze autochtone druif uit Albanië. Na een lange schilmaceratie met verschillende pigeages rijpt de wijn verder voor 12 maanden in barriques en 12 maanden op foudres. De wijn is zeer diep intens robijnrood, met aroma’s van zwarte kersen, gedroogd fruit, zoethout, rozijntjes, vanille en tabak. De wijn doet me denken aan de betere Amarone. In de mond zeer volle body met stevige tannines en een lange afdronk.
Terugreis naar Tirana
Na het proeven van al deze mooie wijnen is het tijd om terug te keren naar ons hotel in Tirana. Onderweg worden we nog opgehouden door een kudde schapen en stoppen we nog even aan een kraampje langs de straatkant. Zo wordt het opnieuw stil in de auto en geniet ik nog lang na van deze schitterende dag.
Bezoek Çobo Winery
Çobo Winery is zeker en vast het bezoeken waard. Je krijgt een goede uitleg en een mooie degustatie van verschillende wijnen met als afsluiter een klein glaasje raki. In het centrum van Tirana hebben zij ook een wijnbar met restaurant waar je opnieuw hun wijnen kan proeven samen met enkele traditionele gerechten uit Albanië.
Bekijk zeker het fragment via deze link over het mooie familiedomein: Çobo Winery
Met dank aan:
Arjen en Silvie van La Forêt wijnen in Edegem
Het Nieuws van West-Vlaanderen